יום שישי, 10 ביולי 2009

דרוש מורה מקוון טוב- התכונות הרצויות הן....

מורה טוב הוא מורה טוב- אין זה חידוש גדול - אני מניחה. רבות נכתב לאחרונה על פרופיל המורה המקוון. אברום רותם מאיר את שלושת הדברים שעליהם מורה מקוון עומד: (1) על הוראה, (2) על טקסט דיגטאלי (3) על מרחב מקוון.
Terry Freedman מרחיב ומדבר על תכונותיו של מורה מקוון טוב, או כהגדרתו- teacher of information and communications technology, or someone who teaches with educational technology אשר נדרשות ממנו תכונות אישיות מסויימות על מנת שיהיה איכותי בעשייתו. להלן הנקודות שאליהן התייחס, בקצרה:
1. הנכונות להתנסות (לערוך ניסויים במובן הלא מדעי של המילה) ולקחת סיכונים.
2. שתהיה לו ההזדמנות לנסות (לערוך ניסויים- שוב). כלומר, שהמערכת תאפשר לו לקחת את הסיכונים הדרושים ולהיות גמיש במסגרת הדורשת התמקדות בהישגים מפורטים ומסויימים תוך זמן קצוב.
3. כנות אינטלקטואלית:
א. להודות בכך שיש הצלחות אבל יש גם כשלונות
ב. לאמץ גישה מדעית- ניסוי נכשל רק אם אין לו תוצאות בכלל או אם אינך מוצא שום דבר
ג. גישת העלות תועלת- גם אם נגעת בתלמיד אחד- כבר זה שווה גם אם כל השאר נכשל
ד.לקחת בחשבון כי בעקבות ההתנסות ייתכן שתצטרך לשנות את הקריטוריונים להצלחה
4. ההנאה של שלך כמורה מהתהליך או מהיישום (או בלשון אחרת- הזיק בעיניים)
5. הנכונות שלך להיות זה שאיננו יודע הכל ולתת לתלמידים לעיתים הוביל אותך בשבילי הטכנולוגיה ללא היסוס (Friedman שואל מה מאיים בהחלפת רעיונות וידע כשווים? הרי אין בכך - ולא צריך להיות איום על תפקידך כמנהיג בכיתה. אתה מכיר את השטח ויודע על מה להצביע ומה להאיר, אך באותו זמן אתה צריך גם לאפשר לכל אחד להבנות את המשמעות שלו בדרך הייחודית שלו).
6. פיתוח מקצועי מצויין- לעיתים, זה דורש רק חדר, ציוד טכנולוגי מסויים ומנחה טוב. כל זאת, על מנת לאפשר לקבוצת מורים הזדמנות לחקור ולדון לעומק ברעיונות שבהם הם בוחרים לדון. כלומר- ללמוד בצוותא.
7. אהבת המקצוע, לאהוב לחקור עולמות חדשים עם אנשים אחרים, לאהוב להיות עם אנשים צעירים ולעזור להם בדרכם (וזה נכון לגבי כל מקצוע הוראה או בכלל).

ועדיין, נראה שאת כל התכונות הללו צריך כל מורה טוב, אם מורה שנעזר בטכנולוגיה ואם כזה שאינו נעזר. אפשר היה גם לסכם את כל המשפטים הללו ולומר כי למורה טוב נדרשות תכונות של גמישות ושל יצירתיות ופתיחות.
למרות זאת, יש לדעתי נושאים נוספים שאליהם כדאי להתייחס:
- היכרות עם יישומים היא הכרחית, אך ללא ספק היכולת והנכונות לחקור ולהתנסות בהם באופן עצמאי נדרשת יותר. לעיתים קרובות אני שומעת משפטים האומרים: "אבל לא לימדו אותי, כיצד אוכל לדעת לבנות מצגת/ לכתוב דף במעבד תמלילים/ ..."

- בקיאות טכנית שפירושה- התמודדות עם תקלות נפוצות, הכרת היישומים הבסיסיים באופן שיאפשר את ההשתחררות מחוסר האונים, התלות בבעל/ בן/ בת... מסוגלות לשנות את השיעור המתוכנן אם משהו משתבש ולהכיר את החלופות.
- פתיחות לשינוי פרדיגמות ההוראה העתיקות שבשלהן משתמשים במקרן באותה דרך שבה השתמשו במקרן שקפים (ושבשלהן השתמשו במקרן שקפים באותה דרך שבה השתמשו באמצעי המחשה אחרים. (מי זוכר את המחוגה הענקית, שבקצה שלה נעוץ גיר ואשר אותו סחבה המורה לכיתה בילדותנו?)
- הכרת האפשרויות הקיימות והפתיחות להשתמש בהן בצורה הבלתי צפוייה או המפתיעה ביותר (שימוש ב google earth לשיעור תנ"ך או ספרות...).
אז, כאמור, מורה מקוון טוב הוא ככל מורה טוב אחר- אך נראה כי יש בכל זאת כמה תוספות הכרחיות.

5 תגובות:

d-schiffer אמר/ה...

מה שכתבת אינו נכון רק למקצועות ההוראה אלא גם למקצועות רבים מאד נוספים שיש בהם יסוד אינטלקטואלי.
בצעירותי הייתי גורס שאדם צריך להיות נכון להחליף מקצוע כל 7 שנים, כי מה שלמד במקצועו נעשה בלתי רלוונטי. היום הזמן התקצר ושואף לאפס. זה אולי נשמע אבסורד אבל מבטא את העובדה שטכנולוגית המידע מאלצת CONTINUUM (רצף פחות או יותר) של שנויים. אם אתה מחליף מקצוע או לא - הרבה מקצועות משתנים מתחת לעיניך מיום ליום.

d-schiffer אמר/ה...

לדעתי צריך עוד מחקר לא מבוטל על היעילות של הוראה מקוונת בכלל ופיתוח שיטות להוראה כזאת. כמו בטלרפואה גם בטֶלֶהוראה לא יהיה מנוס מאמוץ מסיבי למדי. המחסור במורים טובים והאילוצים הכלכליים יכריחו את השלטונות לפתח ולאמץ פתרונות "טל..". אני מניח שזה יעשה בשיטות של הפרטה כמו בטלרפואה. למי שיכול להשתתף בפיתוח הזה, יתכן שבסופו של דבר יהיה מאד כדאי.
.. את הלא נחשפת למקרה אחד של טלהוראה, אז יש לך נקודת ייחוס מסויימת.

עמיקם סלנט, מידען ועורך תוכן דיגיטלי אמר/ה...

אריאלה תודה!

מאמרון חשוב ואכן מצאנו לפרסמו בפורטל מס"ע

עמי סלנט

דוידה אמר/ה...

אני בהחלט מסכימה עם כל מה שאת אומרת. גם במפגשים הרבים שלי עם מורות ומורים אני נתקלת בפחד מהתנסות ובעיקר בעומס בלתי נסבל של בירוקרטיה ואירועים שלא מאפשרים למורה מרחב פיזי ובוודאי שלא מרחב פנימי ללמידה והתנסות עצמית. הדרישות הבלתי פוסקות למיפויים, מייצבים דיווחים גוזלות את מרבית מרצו וזמנו של המורה. שלא לדבר על המעמסה הרגשית במפגש היומיומי.
בקיצור יש תנועה והיא איטית ומההתרשמות שלי היא אכן קוראת כמו שאת מציינת בהתנסות בסביבה בטוחה ותומכת למורים כמו גם לתלמידים.

אנונימי אמר/ה...

בכדיי להיות המורה הכי טוב חייבים להשתמש בשיטת הניסוי והטעייה. בהוראה לגיל הרך חשוב מאוד להתנסות כמה שיותר מהר בהכל בכדיי להיות מורה מעולה.